Video’s
V
an tijd tot tijd vinden er interviews plaats waarin we wordt gevraagd onze mening of zienswijze te geven. Ze laten zien hoe we over iets denken of hoe iets aangepakt kan worden. De filmpjes met het boek ‘wit is nu aan zet’ als illustratie behandelen steeds een hoofdstuk uit het boek.
Nominatie rechten van de mens
29 nov 2021
Op vrijdag 10 december – de Internationale Dag van de Mensenrechten – reikt het College voor de Rechten van de Mens de jaarlijkse mensenrechtenprijs uit. Dit jaar gaat de prijs naar een bijzondere voortrekker in de strijd tegen racisme. Een belangrijk thema, want ondanks het discriminatieverbod is achterstelling door racisme nog altijd aan de orde. Één van de kanshebbers is Lida van den Broek. Lida is oprichter van Kantharos. Een bureau dat gespecialiseerd is in etnische diversiteit. Zij is ook auteur van het boek ‘Wit is nu aan zet’. Al meer dan 40 jaar biedt zij handvatten om racisme te herkennen bij onszelf en anderen, maar ook om racisme binnen instituties aan te pakken.
Dit is de dag | NPO Radio 1 interview
19 jan 2024
Politie heeft agenten bestraft na discriminerende teksten in een whatsapp groep. Is dit een goede aanpak of schiet het beleid nu door?
Interview: organisatieantropoloog Lida van den Broek over Wit is nu aan Zet – Racisme in Nederland.
25 okt 2023
“Het is een opvallende paradox: Nederlanders zijn in het algemeen tegen racisme, maar toch komt racisme dagelijks voor. In haar boek “Wit is nu aan Zet” laat organisatieantropoloog Lida van den Broek ons zien hoe vaak onbewust, ongewild en onbedoeld racisme op allerlei manieren subtiel een rol spelen. Docent Jielis van Baalen ging aan de hand van haar boek met Lida in gesprek over haar werk.“
Zwart heeft het probleem. Maar wit is het probleem
In dit filmpje wordt ingegaan op de rol die witte mensen hebben bij het aanpakken van racisme en de misvatting dat racisme vooral het probleem is van mensen van kleur.
Overal racisme, niemand een racist
Het taboe dat in Nederland heerst op het wijzen op racisme bemoeilijkt het aan de orde stellen en herkennen van alledaags racisme.
Witheid en wit privilege
Waarom is het belangrijk om de term ‘wit’ en ‘witheid’ te gebruiken en wat zijn witte privileges eigenlijk?
De rechtvaardige wereld hypothese
We willen zo graag geloven dat de wereld eerlijk is. De rechtvaardige wereldhypothese is de mythe waarmee de samenleving wordt afgespiegeld als eerlijk en rechtvaardig en onrechtvaardigheid en oneerlijkheid waaronder racisme en discriminatie worden verbloemd.
Cultuur sensitief opvoeden
29 nov 2021
Antwoord op de concrete vraag van een jeugdwerker: “Hoe kunnen wij als jeugdwerkers op een cultuur sensitieve manier het onderwerp bespreekbaar maken, wat zijn de do’s en de don’ts”.